Διεθνές συμπόσιο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Διεθνές συμπόσιο στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης// Διατηρώντας το κοινό μας Μέλλον: Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Περιβαλλοντική Προστασία /// Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO///
Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Διατηρώντας το κοινό μας Μέλλον – Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 αξιοποιώντας τις υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 500. Σκοπός του Συμποσίου ήταν να τονίσει το επείγον ζήτημα της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάγκη διεθνούς συντονισμένης θεσμικής δράσης ενόψει των επικείμενων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η εισαγωγική ομιλία στο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ τις εργασίες χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO, κ. Ernesto Ottone Ramírez.
Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε μία προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες.
Η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά σήμερα.
Τέλος, ο κ. Ernesto Ottone Ramírez επισήμανε τις άμεσες απειλές για την παγκόσμια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναφερόμενος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της πολιτιστικής κληρονομιάς τόνισε ιδιαίτερα την αλληλεξάρτηση φύσης, ανθρώπου και πολιτισμού και την ανάγκη οι πολιτικές προστασίας να στηρίζονται σ’ αυτή την αλληλεξάρτηση για να είναι αποτελεσματικές και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας τέθηκαν τα ζητήματα της συμβολής της φυσικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ομιλητές ο Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση της Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Καθηγητής Ian Stewart, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και την Κοινωνία στο University of Plymouth, ο Καθηγητής Artur Sa, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα, την Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Υγιή τρόπο ζωής στο University of de Trás-os-Montes e Alto Douro και ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ειδικότερα συζητήθηκαν τρόποι για τη διασφάλιση της προστασία της φυσικής κληρονομιάς μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, των προκλήσεων και των δυνατοτήτων της ευαισθητοποίησης του κοινού και σημειώθηκε ως παράδειγμα ο ρόλος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, τις επιδράσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τις νέες μεθοδολογίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή με ομιλητές τον Καθηγητή Μαρίνο Ιωαννίδη, επικεφαλή της Έδρας UNESCO για τη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιάς στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση και την Επίκουρη Καθηγήτρια Αντωνία Ζερβάκη από την Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Καθηγητή Δημήτριο Εμμανουλούδη, και τη Δρ. Καλλιόπη Κραβάρη από την Έδρα UNESCO για τη Προστασία και Διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσύστημα και Ανάπτυξη του Οικοτουρισμού στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμβολή των Δρ. Δήμητρα Φουντά από την Έδρα UNESCO Φυσικών Καταστροφών στη Γεώσφαιρα, στην Υδρόσφαιρα και στην Ατμόσφαιρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δρ. Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, κάτοχο της Έδρας UNESCO με αντικείμενο την Έρευνα για το Μέλλον.
Ακολούθησε συζήτηση, παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες και τελικός σχολιασμός των διοργανωτών.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Καθηγητής Δημήτριο Εμμανουλούδης, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσύστημα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού στο Διεθνές Ελληνκό Πανεπιστήμιο και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.