Ολοκληρώθηκε η μελέτη της Έδρας για το ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και παραδόθηκαν οι προτάσεις διαχείρισης και ανάπτυξης της περιοχής ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ του Δήμου Καβάλας, υπό το πρίσμα καινοτόμων τεχνικών και πρακτικών, από την επιστημονική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect. Πρόκειται ένα ολοκληρωμένο έργο, μια μελέτη σκοπιμότητας ουσιαστικά που αφορούσε μια μεγάλη έκταση 10.000 και πλέον στρεμμάτων με την επωνυμία ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ που ανήκει στην Δημωφέλεια του Δήμου Καβάλας και βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Καβάλας.

 ESKI KAPOY lite photo

 

Το ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ περιλαμβάνει μια έκταση που εκτείνεται από τον κόλπο της Καβάλας και φτάνει μέχρι τα όρια που πρώην Δήμου Φιλίππων, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της οποίας στον αγροτικό, οικοτουριστικό και αστικό τομέα, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερη περιοχής. Η περιοχή αυτή πέραν της πανοραμικής θέασης και του φυσικού περιβάλλοντος που προσφέρει, αφού μπορεί να χαρακτηριστεί το μπαλκόνι της Καβάλας σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, κρύβει και μοναδικά αξιοθέατα και μνημεία, μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας (από την Ελληνιστική, Βυζαντινή, Οθωμανική και Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περίοδο). Περιλαμβάνει όμως και μοναδικές απομονωμένες παραλίες, πλούσια χλωρίδα, πανίδα και πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε αυτή την περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σημαντική οικονομική δραστηριότητα, και υπάρχουν εγκατεστημένα ενεργειακά και συγκοινωνιακά δίκτυα, υποδομές σημαντικές για τα Βαλκάνια και όλη την Νότιο - Ανατολική Ευρώπη.

 

διατειχισμα και πύργος ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ

 Οχυρό Β του Α παγκοσίου πολέμου

Συγκεκριμένα κατατέθηκε στην Δημωφέλεια το κείμενο της 4ης και τελευταίας φάσης του έργου που περιλάμβανε την «Σύνταξη manual guide για τον τρόπο διαχείρισης του οικοσυστήματος, σε επιμέρους ενότητες αλλά και συνολικά (παράκτιο και χερσαίο οικοσύστημα). Συνεργασία με τη Δημωφέλεια για διατύπωση από κοινού από τους δύο συμβαλλόμενους προτάσεων, σεναρίων και μεθόδων υλοποίησης, σύνταξη behavior codes για επισκέπτες/κυνηγούς/αγρότες/διαχειριστές κ.λ.π. με καθορισμό οδηγιών και πρακτικών, ανάλογα με τα επιλεγέντα σενάρια και προτάσεις που ορίζουν τα manual guides. Προτάσεις γενίκευσης της χρήσης αυτών από τις αρμόδιες επιτροπές της Unesco.» .

Η Έδρα UNESCO Con-E-Ect με τίτλο «Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού» που εδρεύει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος παραμένει πιστή στους σκοπούς της Έδρας που είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο κοινής στρατηγικής για την προστασία και την διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων όπως και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η ομάδα έργου για το ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ

Δ. Εμμανουλούδης, Δασολόγος

Δ. Μπαντέκας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Θ. Αμπελίδης, Γεωπόνος

Ε. Σαμουρκασίδου, Αρχιτέκτων

Μ. Νάστου, Αρχιτέκτων

Α. Σταμπουλίδης, Δασολόγος

Α. Βασιλείου, Δασολόγος

Ο. Παπάντσιου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Α. Σπαθάρη, Πληροφορικός

Γ. Γκιάτας, Δασοπονος

Φ. Κανταρα, φοιτήτρια Δασολογίας

Π. Αγαπητός, φοιτητής Δασολογίας

 

Cookies

This site uses cookies to offer you a better browsing experience